de Huisstofmijt

huisstofmijt in matras
de huisstofmijt

Slapen wij vanavond weer samen?

 

Klik op de foto

huisstofmijt allergie

Waarom dan?

Omdat morgen Intercept jullie gaat verwijderen.

 

070-3062389

 

Huisstofmijten

Het zijn microscopisch kleine spinachtige beestjes van ongeveer 0,3 mm en ze zijn met het blote oog niet te zien. Er passen honderden huisstofmijten op een lucifer kop. Ze zijn in elk huishouden aanwezig maar vooral in onze matras waar een flink aantal, tot wel twee miljoen huismijten kunnen voorkomen.

 

Hun voeding 

Huidschilfers van jou en je huisdieren zijn de essentiële voedingsbron voor de huisstofmijt. Je verliest ongeveer 1,5 gram huidschilfers per dag, dat neerkomt op een halve kilo per jaar. Vooral in bed verliezen we de meeste huidschilfers. Ook houdt transpiratie hun woonomgeving vochtig, zoals de huismijt het graag heeft.

 

Hun ideale leefomgeving 

Tot aan de twintigste eeuw sliepen mensen op strozakken waarvan de vulling tot vier maal per jaar vernieuwd werd. De zak werd gewassen en doordat de slaapkamer geen verwarming had waren er geen ideale leefomstandigheden voor de huisstofmijt, bacteriën en virussen.

 

In huis

Tegenwoordig bieden onze huizen de huisstofmijt optimale leefomstandigheden, namelijk een temperatuur tussen de 16 en 25 graden en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 60%-80%. Omdat ze plotselinge veranderingen van temperatuur, vochtigheid en licht schuwen, verschuilen huismijten zich in matrassen. Hierdoor wordt er een bufferzone gevormd tussen de schuilplaats van de huisstofmijten en de buitenwereld.

 

Favoriete plek

Daarnaast is de matras ook de plek waar hun favoriete voedsel zich in overvloed bevindt, namelijk huidschilfers. Kortom de matrassen waar jij en jouw gezin elke avond op slapen vormen de perfecte condities voor een weelderige populatie huisstofmijten. Natuurlijk komen huisstofmijten niet alleen in matrassen voor, maar ook in tapijt, gordijnen, bankstellen en zelfs op parketvloeren. Het verschil is echter dat je niet een derde van je leven zeer intensief lichamelijk contact hiermee hebt, bovendien is de concentratie huisstofmijten veel geringer dan in je matras.

 

Natuurlijke vijanden

De huisstofmijt had vroeger slechts één natuurlijke vijand, namelijk de 10 keer grotere roofmijt. Deze komt echter tegenwoordig niet meer voor. Andere natuurlijke vijanden zijn niet bekend.

 

Vermenigvuldiging

De huisstofmijt leeft ongeveer 2 tot 4 maanden. De vrouwtjes leggen in hun korte leven ca. 800 eitjes en zorgen zo voor een explosieve groei van de populatie.

 

Huisstofmijt uitwerpselen in je matras

Huisstofmijten veroorzaken zelf geen allergische reacties. Tijdens hun leven produceren huisstofmijten echter 200 maal hun eigen gewicht aan uitwerpselen. Deze adem je als stofdeeltjes in. De huismijt uitwerpselen zien er uit als kleine ronde keuteltjes. Deze partikels zijn te groot om door te dringen tot de kleine takjes van de longen. Maar als de huismijt uitwerpselen uiteenvallen, zijn ze zo klein dat ze kunnen doordringen tot in je longblaasjes.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat deze uitwerpselen allergische reacties kunnen veroorzaken. Onze huid, neus, mond en ogen zijn tijdens onze slaap in zeer nauw contact met de matras, die vervuild is met schadelijke allergene huisstofmijt uitwerpselen. Door de bewegingen op de matras komen die vrij.

 

Symptomen van allergieën

 • Hoofdpijn
 • Loopneus
 • Jeukende huid
 • Rode ogen
 • Verstopte neus
 • Eczeem
 • Tranende ogen
 • Hooikoorts
 • Piepende ademhaling
 • Niezen
 • Voorhoofdsholteontsteking
 • Benauwdheid
 • Droge mond
 • Hoesten vooral ‘s-nachts
 • Snurken

Wellicht herken jij geen van deze symptomen, of ben je niet allergisch, maar slaap je net als ieder ander graag in een schoon bed. Je wast toch ook je lakens.

 

Vraag je daarom af waarom jij (nog) niet aan matrashygiëne doet

 

Allergische reacties

Deze komen vaker voor bij kinderen en jongeren. Ongeveer 30% van alle kinderen heeft last van huisstofmijt allergie en eczeem. Kinderen hebben over het algemeen lagere weerstand tegen virussen en huismijt uitwerpselen. Daarnaast zijn kindermatrassen extreem vervuild, omdat deze vaak gekregen of geërfd zijn. De matrasjes worden opnieuw gebruikt door het tweede of derde kind in het gezin. Het uitspugen van babyvoeding en het doorlekken van luiers zorgt voor voeding voor de huisstofmijten. Een andere belangrijke factor is dat kinderkamers over het algemeen een hogere temperatuur hebben, dan de slaapkamers van bijvoorbeeld de ouders.

 

Opbouw allergie

Langdurige blootstelling aan huisstofmijt uitwerpselen kan er op een dag voor zorgen dat je plotseling allergisch wordt. Een allergie bouwt zich soms op. Dit kan zelfs op latere leeftijd nog gebeuren. De huisstofmijt allergie zal dan levenslang blijven bestaan. Ook al ben je niet allergisch voor huismijt, dan is het toch belangrijk dat je overmatige aanraking hiermee voorkomt. Laat daarom je matras allergievriendelijk en huisstofmijt vrij maken.

 

Matrasreiniging voor een gezonde nachtrust

Maak snel een afspraak en laat je matras reinigen


InterceptHuisstofmijt • Badhuiskade 14 • Den Haag • tel. 070-3062389